Vanaf de parkeerplaats bij het gemeentehuis werd dit keer gestart waar eerst gekeken werd, naar de restanten die er nog stonden van het vorige zomer uitgezaaide wilde bloemenmengsel, veel was er niet meer van over, de wilde peen voerde er duidelijk de boventoon.
Van daaruit gingen we op zoek naar speciale boomsoorten die de kern van Heythuysen rijk is. Via de Dr. Smitslaan kwamen we uit bij het notariskantoor dat op de parkeerplaats een majestueuze bruine beuk huisvest. In de tuin van Mientje zagen we een uit de kluiten gewassen exemplaar van de slangenboom staan, mooi op een afstandje, maar niet eentje die uitnodigt tot betasten.
Verder ging het, het doodlopende straatje van de Biesstraat in, waar in een tuin een voor ons onbekende boom stond, kortelings flink gesnoeid, die wil ik in de gaten houden als er in het voorjaar bloesem en blad te voorschijn komen.
Via het voetpad liepen we naar het Missiehuis, waar we even naar binnen gluurden om de lopende tentoonstelling te bekijken. Langs de kerk, linksaf de St. Anthoniusstraat in, waar we onze ogen uitkeken vóór en op het kerkhof, moerascipressen, mammoetbomen, tulpenboom en de berk die met afbladderende wijduitstaande takken groeit, heel apart.
Op onze weg naar het park bij het oude gemeentehuis zagen we nog een mammoetboom, die goed zijn best deed om het huis er achter aan het oog te onttrekken. Op de Akker staat een mooie Anna Polownaboom waar de vruchtdozen van vorig jaar nog aanzitten en de bloemknoppen al een lila voorjaar beloven. We liepen nog langs een paar tulpenbomen, en zagen in de tuin van het Groene Kruisgebouw aan de achterkant een lantaarntjesboom.
Verderop stond een boom waarvan ik dacht dat het een taxussoort was, maar Thea wist te vertellen dat de onderkant van de naalden, met witte strepen, dat weerlegde en dat we te maken hadden met een Servische spar. Langs een boomhazelaar (oftewel Turkse hazelaar) kwamen we uiteindelijk in het park aan. Daar hernieuwde we de kennismaking met de paardenkastanje, de Robinia, de amberboom, de els en de esdoorn. Ook een bijzondere berk heeft daar zijn standplaats, misschien een familielid van die op het kerkhof?
Toen was het al tijd de terugweg aan te vangen, de vaantjesboom, de platanen en de bomen in de tuin van de Kreppel moeten wachten tot een volgende keer.
Via de Schoolstraat liepen we naar de hoek van de Dr. Poelslaan alwaar een fraaie Catalpa is gepositioneerd, met peulen die duidelijk korter en minder talrijk zijn dan voorgaande jaren. Hij heeft het afgelopen jaar dan ook niet zo uitbundig gebloeid, er is teveel regen gevallen in die periode.
Langs de Burgm. Jansen van Sonlaan, heeft een rij Amerikaanse eiken enkele jaren geleden plaats moeten maken voor een aanplant van amberbomen, die mooi rood kleuren in de herfst. Het kruispunt gingen we over de Brouwerslaan op, waar enkele haagbeuken het trottoir versieren, verder over de sportlaan (moerascipressen) en toen hebben we nog even een kijkje genomen bij Beek en Bos, daar is enkele jaren geleden een exemplaar van de mammoetboom aangeplant.
Bij het gemeentehuis werd afscheid genomen, tot volgende maand.
Groet, Mia